Turisme cultural

Història viva al nostre abast


La Vall de Ribes amaga un dels patrimonis culturals i històrics més rics de Catalunya, gràcies a la seva privilegiada posició al llarg de la història del territori català. Aquest factor el converteix en un paratge ideal per realitzar una escapada de turisme cultural, fàcilment combinable amb qualsevol esport de muntanya o activitat d’aventura o amb una ruta gastronòmica per algun dels restaurants de la zona.

Per qualsevol amant de l’art i la cultura, la Vall de Ribes és un motiu per gaudir ja que acull una de les concentracions d’art romànic més gran dels Pirineus i més importants de tota Europa. Entre els pobles medievals de la Vall de Ribes podreu descobrir petits tresors com l’Església de Santa Magdalena de Pardines, l’Església de Sant Esteve de Pardines, l’Església de Sant Marcel de Planés, l’Església de Sant Vicenç de Planoles, l’Església de Sant Jaume de Queralbs, l’Església de Santa Maria de Ribes, l’Església de Sant Cristòfol de Ventolà, l’Església de Sant Cristòfol de Toses o el Santuari de la Vall de Núria, per citar alguns dels monuments d’art romànic repartits per la Vall de Ribes.

Una manera excel·lent de conèixer el patrimoni cultural de la Vall de Ribes és fer-ho a través de les seves festes populars, festivitats que commemoren esdeveniments estretament vinculats a la història, la religió i el folklore de la Vall de Ribes. La festa de Sant Gil a la Vall de Núria o el Concurs Internacional de Gossos D’Atura a Ribes de Freser són algunes de les celebracions més tradicionals i més populars del territori de la Vall de Ribes. Tot això adobat amb fires populars com la Fira del Bolet, la Fira del Formatge o la Fira de la Mel, totes elles celebrades a Ribes de Freser.

A més a través de l’art romànic i les festes populars, també és possible descobrir el Patrimoni Històric de la zona a través de visites guiades per la Vall de Ribes i exposicions com l’Espai Joan Triadú o La casa de les Papallones.

Per últim, la Vall de Ribes és coneguda per la seva oferta de turisme cultural gràcies a “Romànic en Viu”, un cicle de concerts de petit format que es desenvolupa a la Vall de Ribes des de l’any 2003. “Romànic en Viu” te la particularitat que es desenvolupa íntegrament en esglésies dels municipis de Toses i Planoles, en un total de vuit concerts per sis ermites romàniques mil·lenàries que ofereixen una acústica immillorable per gaudir d’una vetllada musical càlida i agradable.

Realitzar una escapada de turisme cultural és una de les millors maneres de descobrir el patrimoni històric de la Vall de Ribes i dels seus habitants a través de l’art, les festes populars, la música i la gastronomia.