Ribes de Freser

Ribes de Freser


93,81km2

2016

912m


Ajuntament de Ribes de Freser
Pl. Ajuntament 3
17534 Ribes de Freser

972 72 71 84


 

Ribes de Freser


Ribes de Freser és el centre administratiu i econòmic de la Vall. Es troba a la confluència dels tres rius de la Vall de Ribes: el Rigat, el Segadell i el Freser, dissenyant un poble amb forma d’Y que, situat al fons de la Vall, està acotxat i protegit per altes muntanyes.

La vila de Ribes va néixer a l’empara del Castell de Sant Pere i a l’entorn de l’església parroquial de Santa Maria. Com a poble de muntanya, Ribes de Freser tradicionalment havia viscut de la pagesia i de l’explotació de mines fins que, a finals del segle XIX, entrà a la revolució industrial amb la instal·lació de fàbriques de paper i de colònies industrials tèxtils. Però la crisi dels anys 70 féu optar per una reconversió turística de la Vall , sense abandonar les arrels de l’activitat pagesa tradicional.

El clima fresc i agradable de l’estiu, la bellesa dels seus voltants, els dolls d’aigua mineral i la proximitat a les grans estacions d’esquí, han fet del poble un lloc privilegiat per a l’estiueig i el turisme de muntanya.

Ribes de Freser

 

 


 

ACTIVITATS A DESTACAR

Sant Valentí

14 de febrer.
Festa major petita amb activitats, de caire tradicional, en honor al patró del poble.

Fira formatgera

Diumenge de Pasqüa.
Mostra artesana de formatges de cada especialitat (vaca, cabra i ovella) i varietat (tendres, curats amb llet crua i amb llet pasteuritzada); pastissos i mató, i acompanyada d’activitats temàtiques per famílies.

Aplec de Sant Antoni

13 de juny.
Festa local. Arrossada popular que es va realitzant des del 1965 amb actes especials i sardanes.

Valldansa

1er cap de setmana de juliol.
Festival de música i dansa a la Vall de Ribes amb la participació de diferents esbarts de Catalunya, Espanya i Europa. S’acompanya del VallBirra, una mostra de cerveses artesanes.

Trobada gegantera

Últim cap de setmana de juliol.
Trobada amb una vintena de colles encapçalada pels gegants de Ribes, en Manelic i la Núria, personatges de l’obra d’Àngel Guimerà “Terra Baixa”.

Aplec de la sardana

1er diumenge d’agost
Màxima expressió de la sardana i del món sardanista impulsat per un grup de jovent del poble al 1973 i continuat per l’Associació Amics de la Sardana de la Vall de Ribes al 1989.

Festa Major

2ª quinzena agost.
És el retrobament d’amistats i gent vinculada al municipi mitjançant la realització i el gaudi d’activitats per tots els públics i edats.

Concurs gossos d’atura

1er diumenge de setembre.
El certamen, que va ser pioner a Catalunya al 1948, consisteix en una exhibició canina i de pastors dels països catalans i espanyols corresponent a una lliga anual

 

Festa de la mel

2on cap de setmana de setembre.
Exhibició del procés d’extracció de la mel, exposició de material apícola tradicional i degustació diferents tipus de mel acompanyada d’una mostra artesana.

Fira del bestiar

2on dissabte d’octubre
Fira de bestiar d’aptitud càrnia, de les més important de Catalunya, on la bruna dels Pirineus és present gairebé en el 80% de les parades de demostració i venda. Activitats complementàries familiars.

Festa del bolet

2on dissabte i diumenge d’octubre.
Mostra artesana i activitats pedagògiques entorn del bolet.

 

Nuclis agregats


 

 

Batet

Batet és un petit nucli de cases situat sobre la carretera de Queralbs.

MÉS INFO

Bruguera

Bruguera està envoltat de prats, fonts, arboledas i l’extensa pineda de pi vermell.

MÉS INFO

Ribesaltes

Ribesaltes, a 1.100m d’altitud, està formada per un grup de velles masies i cases de pagés.

MÉS INFO

Ventolà

Ventolà es troba a 1.385m d’altitud.

MÉS INFO