Vall de Núria

 

Vall de Núria

Nucli agregat de Queralbs


L’estació de muntanya de Vall de Núria es troba a 1964 m d’altitud, dominant un dels punts més elevats de la Vall de Ribes.

Durant els mesos d’hivern, els amants de l’esquí poden practicar aquest esport en 11 pistes habilitades amb més de 7 km. esquiables. A part , hi ha una gran varietat d’activitats per a totes les edats, grups i famílies.

Durant els mesos d’estiu també s’hi pot gaudir de diferents activitats com són el parc lúdic, barques, ponis… i també fer senderisme, molt important a la Vall ja que està envoltada d’alts cims com són el Puigmal, Pic de Segre, Finestrelles, Eina, NouFonts, NouCreus, FontNegre i Pic de l’Àliga…tots ells formant l’anomenada OLLA DE NÚRIA.

La única via d’accés fins a la Vall és el tren cremallera: un tren singular amb 12,49 Km. des de Ribes de Freser a Núria ,7 del quals són amb tracció de cremallera amb un 15% de desnivell. El tren cremallera també es pot agafar des de Queralbs.

El Santuari de Núria ha estat des de fa segles un dels santuaris marians més importants del país. L’església que presideix el conjunt és un edifici modern de concepció neoromànica, iniciat el 1883.

En el pla de davant del santuari, hi ha la capella de Sant Gil, a l’indret on segons una tradició habità com a penitent l’abat Gil i deixà a la cova on residia una imatge de la Mare de Déu, una campana i una olla.

FIRES I FESTES

A Núria se celebren durant l’any molts aplecs de pobles que, de pujar al santuari, n’han fet una tradició.

La festa solemne, però, és la del dia de les mare de déus trobades, el 8 de setembre.

L’1 de setembre té lloc l’aplec de Sant Gil, en el qual els pastors de la rodalia fan la tradicional ofrena a la Verge de pa, llet, xais, i formatge.

El dia 29 de juny, és tradicional l’aplec de les Farinetes (benedicció del terme, i es distribueixen les populars farinetes i l’ofrena d’un petit pa).

X